Dodavatel: Heluz cihlářský průmysl, v. o. s.

Když k dlouholeté touze po vlastním domě přibyla i potřeba vyřešit bytovou otázku dcery, rodina se rozhodla postavit velký dvougenerační dům se dvěma samostatnými bytovými jednotkami.

Dvoupodlažní dům vyrostl na základě individuálního projektu, který v průběhu výstavby investoři ještě v detailech dolaďovali podle aktuálních nápadů. Obě podlaží mají prakticky totožnou dispozici.

Hlavní obytný prostor spojuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyňský kout s navazující spíží. Přes středovou chodbu jsou pak přístupné dva pokoje s integrovanými šatnami a koupelna. Jediný rozdíl je v členění vstupních prostor. Tam, kde se v přízemí nachází hlavní vstup a zádveří, je v patře umístěna komora a na místě kotelny je v patře instalováno WC. V přízemí byl pro ně využit volný prostor pod schodištěm.

Tvarové řešení stavby s nepřehlédnutelným vikýřem odkazující na tradiční výstavbu i uměřená barevnost vytvářejí příjemnou atmosféru již v exteriéru a navozují pocit bezpečného útočiště před civilizací. Přestože v domě žijí dvě generace, celý interiér stmeluje jednotný styl vybavení.

Jako živý organismus

Není žádnou neznámou, že i s novým domem je nutné se nejprve sžít, sladit s ním své potřeby. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Ještě před dokončením stavby byla na terasu před obývací částí, směrem k příjezdové cestě, umístěna zastřešená pergola. Užívání terasy tak mnohem méně ovlivňují vrtochy počasí. Výběr z totožných materiálů a barevné palety přitom zajistily, že pergola nepůsobí na plášti domu jako neplánovaný novotvar, ale jako jeho stylový doplněk

Na dotaz, zda až v průběhu užívání objevili něco, co jim přece jen chybí ke spokojenosti, měl pan majitel rychlou odpověď: „Při stavbě jsme zapomněli vyřešit klimatizaci ložnic v patře, což jsme dodatečně realizovali v letošním roce. V příštím roce se chystáme ještě postavit garáž a hobby dílnu v přední části pozemku.“

A zatím poslední plánovanou úpravou bude doplnění elektrické zabezpečovací signalizace kamerovým systémem, pro něž jsou však již v rámci stavby připraveny kabelové rozvody.

Souhru s vícegeneračními požadavky bylo třeba zajistit i v rámci pozemku. To přenechali majitelé rovněž profesionálům. Projekt a následná realizace zahrady vznikly ve spolupráci s firmou Flora Bohemica.

Technické údaje a kontakty
Dispoziční řešení: 2 bytové jednotky 3 + 1
Podlahová plocha: 214,9 m2
Zastavěná plocha: 140,5 m2
Konstrukční řešení: betonové základové pasy, obvodové zdivo tepelněizolační tvárnice Heluz Family 44 na lepidlo SB, soklové zdivo zatepleno polystyrenem o tloušťce 100 mm, vnitřní nosné stěny, příčky a stropy systém Heluz, štukové omítky, schodiště samonosné dřevěné, uzavřené
Výplně otvorů: okna plastová s izolačním dvojsklem, střešní okna plastová Fakro, vstupní dveře plastové, interiérové dveře dřevěné s obložkovou zárubní, posuvné do pouzdra a shrnovací
Autor projektu: Ing. Karel Zvánovec
Kontakt: Ekonomické stavby, s. r. o., www.ekonomickestavby.cz

Zdroj: Můj dům | Foto: Ekonomické stavby

Vložte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *