Dodavatel: Wienerberger s.r.o.

Dům má nosnou konstrukci z tvárnic Porotherm T Profi, keramicko-betonové stropy, bezzárubňové dveře a hliníková okna. Obytné místnosti jsou vybaveny klimatizačními jednotkami, centrální venkovní jednotka je umístěna na střeše co nejdále od ložnic. Vytápění je podlahové akumulační, elektrické topné kabely jsou zality do betonové vrstvy.

Přízemní dům postavený v nové zástavbě poblíž Prahy je navenek střídmý a geometrický, uvnitř je tento směr ještě více umocněn. Od běžných moderních novostaveb se odlišuje především řešením interiéru, kde se hlavním motivem staly obrazy oblíbeného abstraktního malíře majitelů, Pieta Mondriana. Za celkově harmonickým dojmem stojí skutečnost, že se podařilo navrhnout a realizovat jak stavbu, tak i celý interiér až do detailu, a to za vzájemné souhry klientů a architektů – manželské dvojice Dany a Martina Bartošových.

Vycházelo se z pozemku

Návrh domu vyšel z představ stavebníků i ze situace na pozemku. Velká dlouhá parcela byla rozdělena na dva pozemky. V přední části byl realizován typový dům a v zadní části zůstala chráněná parcela s naprostým soukromím, slunný pozemek mírně se svažující na jihovýchod k potoku s malým listnatým hájkem. Přístup vede po úzké soukromé cestě, kterou užívají pouze majitelé domu. „Základním zadáním bylo bydlení pro rodinu s mladou slečnou, kam budou na návštěvy přijíždět další dvě již téměř dospělé děti,“ říká architekt Martin Bartoš.

„Hlavními prvky návrhu jsou z obytného prostoru přístupná, jižně orientovaná terasa s výhledem do stávající zeleně, panoramatická rohová okna do zahrady a vnitřní vířivka, splněný sen pána domu. A protože investoři mysleli nejen na sebe, přáli si také garsonku pro maminku se samostatným vstupem a vlastním zázemím. Součástí domu je i velká integrovaná garáž a venkovní stání na zatravňovacích rohožích. Pro inspiraci si klienti přinesli fotografie domu, který se jim líbil, respektovali jsme jejich představy o tvaru domu a stylu architektury a sladili je se situací na pozemku a požadavky na počet místností, členění domu a vybavenost.“ Vysněná kompozice ve tvaru písmene U se postupně ladila, až narazila na limit zastavěnosti pozemku.

Také se podívejte: Zděný bungalov mezi borovicemi jako oáza klidu

Obklopeno terasou

Dispozice ze tří stran obklopuje dřevěnou terasu s výhledem na zahradu. Vstup vede ze západní strany, v západním křídle se kromě zádveří, garáže a WC pro návštěvy nachází samostatná zóna pro děti se dvěma pokoji a pro ně určenou koupelnou.

Ve střední části domu je společný obývací prostor s kuchyní, jídelním stolem a sezením s krbovými kamny. Dlouhá prosklená stěna poskytuje výhled k potoku a výstup na terasu. Východní křídlo domu obsahuje uzavřené apartmá rodičů – šatnu, koupelnu, wellness a ložnici. Je tu také technická místnost a garsonka pro maminku s vlastní koupelnou, kuchyňským koutem a vchodem z venku ze severní strany domu.

Dominuje minimalismus

Poměrně určující představy měli stavebníci i o interiéru: minimalistický charakter, hladké matné povrchy bez viditelných detailů, a to jak na stěnách, tak na nábytku – skryté kování, dotykové otevírání bez úchytek, v koupelnách hladké stěrky místo obkladů, bezzárubňové dveře, bílá podlaha v celém podlaží. Jasně definovali i výtvarný styl.

„Stejně jako při návrhu dispozic, i při tvorbě interiérů se snažíme naslouchat investorovi a jeho přání jako pomyslné kamínky postupně třídit, skládat a obrušovat až ve výsledný klenot,“ říká Dana Bartošová. „S prvotní inspirací pro interiéry přišla sama investorka, jejím oblíbeným malířem je Piet Mondrian. Bylo tedy z čeho čerpat.“

Řešení jednotlivých pokojů odráží individuální potřeby členů rodiny. V obytném prostoru byl kladen velký důraz na kuchyňskou část s jídelním stolem. Dominantním prvkem obývacího pokoje je vestavěná nábytková stěna. Geometrická kompozice polic a skříněk, zvýrazněná černými linkami v kombinaci s plochami dvířek v bílé, červené, modré a žluté barvě, nenechá nikoho na pochybách – vystupuje ze stěny jako Mondrianův obraz.

Řadu speciálních řešení architektka navrhla pro kuchyňskou stěnu – zdánlivě obyčejná řada dveří ukrývá sofistikované úložné prostory a jednolitou hladkou plochu neruší dokonce ani vestavěné spotřebiče, jak tomu bývá v běžných kuchyních. Integrovaná chladnička, myčka, kávovar a dokonce i vinotéka jsou rovněž důvtipně „zamaskovány“. Atypickým způsobem byla zabudována i nástěnná digestoř bez viditelného odtahového komína. Externí motor je ukrytý v horní rohové skříňce kuchyně a je vyveden do severní fasády.

Většina nábytku byla vyrobena z laminovaných DTD desek a kompaktních desek z vysokotlakého laminátu s matným bílým strukturovaným povrchem. V předsíni si paní domu přála červený odstín, pokrývající jak vestavěnou skříňovou stěnu, tak bezzárubňové dveře. Pro určité zjemnění a zútulnění jsou v obývacím pokoji stůl a židle z masivního dřeva. V ložnici rodičů a v garsonce byla použita na části nábytku dubová dýha.

Architekti Martin a Dana Bartošovi promysleli bydlení svých klientů komplexně, jak by to ideálně mělo být – včetně veškerého vybavení interiéru a výsadbového plánu zahrady. Přestože k realizaci zahrady bohužel doposud nedošlo, podařilo se vytvořit vzdušnou oázu v přírodě, vyzařující originálního ducha.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 262 m2
Užitná plocha: 214 m2
Konstrukce: betonová základová deska a betonové pasy, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo z tvárnic Porotherm T Profi plněných minerální vatou, keramické stropy Porotherm, železobetonové překlady.
Výplně otvorů: okna hliníková s izolačními trojskly (profily Heroal), kombinace pevně zasklených, otvíravých a posuvných ploch, dveře bezzárubňové Dorsis (atypická výška 235 cm), dveře a skleněné stěny – Glassvision (výroba na míru).
Vytápění a technologie: elektrické podlahové vytápění – topné kabely FENIX, zalité do betonu (akumulační systém), klimatizace (systém Mitsubishi), předokenní žaluzie na el. pohon, krbová kamna Skantherm Element.
Dům není připojen na kanalizaci, má vlastní ČOV a podzemní nádrž na dešťovou vodu o objemu 10 m3 je napojena na automatický závlahový systém.
Generální dodavatel: JHS – stavební s.r.o.
Dodavatel interiéru: MK nábytek – Martin Kupec

Vložte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *